OVO SU 2 MESTA U KUHNJI NA KOJIMA SRBI DRŽE ULJE, A UOPŠTE NIJE DOBRO: Tako se KVARI i GUBI UKUS, morate da NAUČITE
Ulje, Foto: Profimedia

pažnja

OVO SU 2 MESTA U KUHNJI NA KOJIMA SRBI DRŽE ULJE, A UOPŠTE NIJE DOBRO: Tako se KVARI i GUBI UKUS, morate da NAUČITE

Proverite da li i vi pravite ove greške

Objavljeno:

Svaka domaćica u kuhinji ima barem nekoliko različitih ulja - od suncokretovog, preko maslinovog do kokosovog.

Iako su sjajni izvori zdravih masnoća i antioksidansa, njihovo skladištenje može biti ključno za očuvanje njihovog kvaliteta i nutritivnih svojstava.

Ipak, većina ljudi čak i ne zna da ih ne skladišti pravilno, te pravi osnovne greške pri čuvanju.

Temperatura može oštetiti ulje

Mnogi od nas misle da je najbolje mesto za skladištenje ulja blizu šporeta jer žele da im bude nadohvat ruke. No, ulje koje je stalno izloženo toploti može brzo izgubiti kvalitet. Idealna temperatura za skladištenje ulja ne sme prelaziti 20°C. Ovo je pravilo posebno važno za ulja s nižom tačkom dimljenja, poput maslinovog.

Ulje
foto: Printscreen/TikTok/shawntucker.realestate

Uticaj svetlosti na kvalitet ulja

Hladno ceđena ulja, popularna zbog svojih hranjivih svojstava, posebno su osetljiva na svetlost. Svetlost može uzrokovati užeglo ulje, što znači gubitak ukusa i hranjivih svojstava. Stoga je preporučljivo da se ulje čuva u tamnim staklenim ili keramičkim posudama. Ako ste ikad posetili područja specijalizovana za proizvodnju ulja, možda ste primetili da ih čuvaju u posebnim sanducima koji ih štite od svetlosti.

Vazduh mu nije prijatelj

Osim na svetlost i toplotu, ulje je osetljivo i na vazduh. Kiseonik može izazvati oksidaciju, što uzrokuje brže sagorevanje ulja. Zbog toga je ključno čuvati ulje u dobro zatvorenim posudama. Čvrsto zatvorite čep nakon svake upotrebe kako ulje ne bi došlo u kontakt s kiseonikom.

Još saveta za očuvanje ulja u kuhinji

Takođe je dobra ideja uzeti u obzir vrstu ulja koje koristite. Dok se neka ulja, poput kokosovog, bez problema mogu čuvati na sobnoj temperaturi, druga, poput lanenog ulja, bolje je držati u frižideru kako bi im se produžio rok trajanja.

A ako otkrijete da imate ulje koje počinje da bude užeglo, nemojte ga odmah baciti! Užeglo ulje još se može koristiti van kuhinje, na primer za podmazivanje alata ili kao baza za domaće sapune.

Pravilno skladištenje ulja za kuvanje može im produžiti vek trajanja. Osim toga, sačuvaćete hranljive materije. Iako ih je zgodno ostaviti pokraj šporeta ili u prozirnim flašama, razmislite o dugoročnom očuvanju njihovog kvaliteta.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.